Naar een podcast van Weetje van de Week
Wist je dat de aarde miljarden jaren geleden eigenlijk paars was? Dit kwam door de bacteriën die toen op onze planeet leefden. Je hebt vast en zeker al gehoord van fotosynthese. Dat is het proces waarbij planten water, koolstofdioxide en zonlicht omzetten in voedingsstoffen. Bij dit proces komt er zuurstof vrij en verkrijgt de plant glucose. De fotosynthese vindt plaats in de bladgroenkorrels van de plant. Deze bladgroenkorrels absorberen het blauwe en rode licht van het lichtspectrum en reflecteren het groene licht, vandaar de groene kleur van planten.
Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de aarde vroeger paars was, omdat de eerste organismen geen bladgroenkorrels bevatten, maar een ander pigment. Ze gebruikten paarse pigmenten om energie uit zonlicht te halen. Zo verkreeg de hele aarde een paarse gloed.
Pas later ontwikkelden planten en algen groene pigmenten, waardoor de aarde uiteindelijk zijn kenmerkende groene kleur kreeg zoals we die nu kennen. Fascinerend, toch? De aarde was vroeger dus een paarse planeet!
Wil je graag meer te weten komen? Luister dan naar deze superboeiende podcast.