Begeleider worden

Interesse om begeleider te worden bij JCW? We zijn steeds op zoek naar nieuwe mensen! Of wil je eerst gewoon nog wat meer informatie ontvangen hierover? Ook dat kan! 

Begeleider worden bij JCW kan vanaf het jaar dat je 16 jaar bent/wordt. Je kiest zelf welk engagement je wenst op te nemen, welke soort activiteiten jou het best liggen, en met welke regelmaat je die wil begeleiden. We ontvangen je met open armen, en helpen je bij je eerste JCW-begeleidingservaringen!

JCW organiseert elk jaar twee vormingsweekends, begeleidt je als je een animatorcursus wil gaan volgen en organiseert ook jaarlijks een funweekend om zijn begeleiders te belonen voor al het werk van het voorbije jaar.

Bekijk de openstaande vrijwilligersvacatures!

 

Workshops begeleiden:

Activiteiten begeleiden

"...je hoeft geen Einstein te zijn om bij ons te begeleiden..."

Je kan zowel workshops als activiteiten begeleiden bij ons...

Een workshop begeleiden houdt in dat je eerst een korte opleiding van ons krijgt over de inhoud van de workshop. We overlopen met jou alle stappen die in het draaiboek beschreven staan, we testen alles eens uit, we geven je tips over hoe je dit best aanpakt. Bovendien zal een JCW-medewerker je assisteren bij de allereerste workshop die je begeleidt. Samen met ons kies je welke workshops je precies wil geven, hoeveel je er wil geven, en hoeveel tijd je eraan wil spenderen. Een overzicht van onze workshops vind je hier

Activiteiten bestaan uit kampen, evenementen, lokale werkingen en dagactiviteiten. Voor al deze activiteiten kan het begeleidingswerk erg verschillen, dikwijls is dit op maat van de activiteit zelf. Maar het is niét zo dat je bijvoorbeeld zelf een wetenschapper hoeft te zijn/worden om als begeleider mee te gaan op wetenschapskamp. Voor het inhoudelijke doen we dikwijls beroep op (extra) experten, en/of er gaat een mede-begeleider mee die het thema goed onder de knie heeft. 

Kennismakingsgesprek

Tijdens een kennismakingsgesprek leggen we je nog gedetailleerder uit welke activiteiten je begeleiden kan. Je krijgt dan ook een heleboel andere informatie over vormingen, verzekeringen, animatorcursussen, vrijwilligersvergoedingen en - onkosten,... van a tot z leggen we dan onze werking uit, hoe alles in zijn werk gaat, welke mogelijkheden er zijn voor jou als vrijwilliger...  Nadat je ons een aanvraag gestuurd hebt om vrijwilliger te worden, nemen we met je contact op om dit kennismakingsgesprek te plannen (meestal een treinstation bij jou in de buurt). 

Internationale activiteiten

Regelmatig trekken we met groepen jongeren naar het buitenland: Italië, Duitsland, Finland, Ierland, Estland,... De minimumleeftijd om te begeleiden is hier 18 jaar (ipv 16 jaar). Omdat de begeleiding van internationale activiteiten specifieke vaardigheden vereist, en je meestal als enige begeleider mee kan, bekijken we samen met jou wat er mogelijk is.    

Vormingstweedaagsen & FUNweekend

Tweemaal per jaar nodigen we alle vrijwilligers uit om mee te gaan op vormingstweedaagse... Deze weekend zijn niet verplicht, maar het zijn wel ideale momenten om je mede-begeleiders beter te leren kennen, en ondertussen leer je enorm veel bij over het begeleidingswerk. De sessies en workshops die er plaatsvinden zijn zeer uiteenlopend: een cursus EHBO, omgaan met jongerengroepen, creatief met audio en video,... en uiteraard worden er voldoende spel- en ontspanningsmomenten voorzien. Deelname aan deze weekends is geheel gratis (je betaalt enkel je vervoer zelf).

Het FUNweekend vindt plaats in het najaar (september/oktober). Tijdens dit weekend focussen we vooral op het samenzijn met andere begeleiders. Ook dit weekend is helemaal gratis. 

Engagement

Anders dan bij een klassieke jeugdbeweging verwachten we niet dat je elk weekend paraat staat om activiteiten te begeleiden. Jij kiest zelf waar, wanneer en hoe frequent je begeleidingswerk wil opnemen. Is dat maandelijks, één keer per trimester, of eenmaal per jaar: allemaal prima! Soms zijn er periodes dat je veel schoolwerk hebt, of ergens als jobstudent aan de slag gaat... niemand verplicht je tot iets, je bepaalt zelf wat (niet) kan.