door Michael Delbeke
Zeventien jaar na het staatsbezoek van (de toenmalige) koningin Beatrix aan België, beginnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima vandaag aan een driedaags staatsbezoek aan ons land. Willem-Alexander en Máxima beginnen hun driedaags bezoek in Brussel, waar koning Willem I, de eerste koning der Nederlanden en koning ten tijde van de Belgische afscheiding, destijds nog deeltijds resideerde. Een snelle blik op de koninklijke stambomen leert ons dat niet alleen Willem-Alexander, maar ook Filip een rechtstreekse afstammeling is van Willem I.
Leopold I
Koning Filip is een rechtstreekse afstammeling van onze eerste koning Leopold I. Zijn vader Albert II (koning van 1993 tot 2013) was net als zijn voorganger Boudewijn (1951-1993) een zoon van Leopold III (1934-1951), die op zijn beurt de zoon was van Albert I (1909-1934). De koning-ridder, zoals Albert I ook wel eens genoemd werd, was daarentegen niét de zoon van zijn voorganger Leopold II (1865-1909), maar wel van diens jongere broer Filips. Leopold II had immers slechts één zoon met koningin Maria-Hendrika, en die overleed nog voor zijn tiende verjaardag. Het koningspaar had ook drie dochters, maar vrouwen maakten toen nog geen aanspraak op de troon in België. De derde koning der Belgen was dus niet de zoon van de tweede, maar wel een kleinzoon van de eerste, Leopold I (1831-1865).
Willem I
Wie de lijn tussen Willem I en Willem-Alexander bestudeert, moet geen zijbewegingen maken. Alle opvolgers van koning Willem I moe(s)ten 'mama' of 'papa' zeggen tegen hun voorgang(st)er. Willem II (koning van 1840 tot 1849) was de oudste zoon van Willem I en Wilhelmina van Pruisen. Willem III (1849-1890) was de oudste zoon van Willem II en Anna Paulowna. Koningin Wilhelmina (1890-1962) was de dochter van Willem III en zijn tweede vrouw Emma van Waldeck-Pyrmont, die tot 1898 als regentes fungeerde. Wilhelmina baarde in 1909 haar enige dochter, de latere koningin Juliana (1948-1980). Zij kreeg met prins Bernhard vier dochters, waaronder de latere koningin Beatrix (1980-2013). Zij is de moeder van de huidige koning Willem-Alexander. U begrijpt: mochten in Nederland net als in België pas sinds eind vorige eeuw vrouwen op de troon gekropen hebben, zou de opvolgingslijn er allesbehalve zo recht hebben uitgezien.
Nu we (een deel van) de stamboom van beide vorsten hebben uitgetekend, is het slechts een kleine stap om aan te tonen dat niet alleen Willem-Alexander, maar ook Filip een rechtstreekse afstammeling is van Willem I. Daarvoor moeten we even het huwelijk van Willem I en Wilhelmina van Pruisen onder de loep nemen. Slechts drie van hun kinderen bereikten de volwassen leeftijd: naast de latere koning Willem II ook diens jongere broer Frederik en diens jongere zus Marianne. De oudste dochter van Frederik, Louise, trouwde in 1850 met de toenmalige kroonprins van Zweden. Toen Karel in 1859 zijn vader opvolgde als koning van Zweden (en Noorwegen), werd Louise koningin-gemalin. Zij kregen twee kinderen: Louise, die later door haar huwelijk koningin-gemalin van Denemarken werd, en Oscar, die nog voor zijn tweede verjaardag overleed. Karel, die bij zijn dood in 1872 geen levende zoon meer had, werd opgevolgd door zijn jongere broer Oscar.
Zoals hierboven vermeld, werd Louise van Zweden in 1906 dus koningin-gemalin van Denemarken. Haar oudste zoon Christiaan was van 1912 tot 1947 koning van Denemarken en was de grootvader van Margarethe II, de huidige Deense koningin. Via Ingeborg, de acht jaar jongere zus van Christiaan, is Louise ook gelinkt aan het Belgisch koningshuis, want Ingeborg was de moeder van Astrid, onze vierde koningin. Onze huidige koning Filip is een kleinzoon van Astrid.
"Met JCW bieden we originele en boeiende themakampen en activiteiten rond Cultuur en Wetenschap met nét dat tikkeltje extra."