door Michael Delbeke
Winter of zomer, douchen doen we in elke jaargetijde. Het stromende water uit de doucheknop kan daarbij altijd deugd doen: in de zomer zorgt een fris stortbad voor wat verkoeling, terwijl een hete douche ’s winters warmte biedt. Al is een hete douche in de winter eigenlijk niet altijd zo slim…
Stel: je wordt op een donkere winterochtend wakker en moet naar school of naar je werk vertrekken. Je kijkt door het raam van de badkamer en ziet een dun laagje ijs op de auto’s liggen. “Buiten is het koud, dus die douchekraan draai ik lekker warm”, zal menig persoon denken, met de gedachte dat die hete douche hem straks buiten lekker zal doen opwarmen.
Fout. Een warme douche zet je bloedvaten immers open, waardoor je net lichaamswarmte gaat verliezen. Een hete douche kan weliswaar deugd doen met zo’n koude winterwandeling in het vooruitzicht, maar je warme douche sluit je dan best af met koud water zodat je poriën van je huid die door het warmte water wijd zijn opengegaan zich weer kunnen sluiten. Op die manier verlies je zo weinig mogelijk lichaamswarmte wanneer je de baan op moet in de vrieskou.
Michael Delbeke is vrijwilliger bij JCW. Heb jij ook interesse om artikels voor ons te schrijven? Of voor je mee in te zetten voor wetenschap en cultuur bij jongeren te brengen? Dan ben je zeker welkom om vrijwilliger bij ons te worden!