In een wereld waar duurzaamheid en voedselverspilling urgente kwesties zijn geworden, is het hoogtijd om nieuwe voedingsgewoonten te omarmen. Volgens het Wereldvoedselprogramma lijden meer dan 820 miljoen mensen honger, dat is bijna één op de negen mensen. Er zijn tal van manieren waarop we kunnen bijdragen aan het verminderen van honger in de wereld en gelukkig is er een groeiend bewustzijn om deze problemen aan te pakken.
Er zijn verschillende innovatieve initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Van zero-waste restaurants tot het hergebruiken van voedselresten als veevoer. Ook het kweken van insecten voor de voedselindustrie behoort tot de initiatieven. Insecten zijn rijk aan eiwitten en hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk dan traditionele veeteelt. Het eten van insecten zijn we in Europa nog niet echt gewend, maar in de rest van de wereld is het heel gebruikelijk. In Thailand worden gefrituurde sprinkhanen vaak als een delicatesse beschouwd, terwijl in Mexico geroosterde meelwormen een populaire straatsnack zijn.
Insecten zijn een ongelooflijk duurzame voedselbron. Slechts 10 procent van het voedsel dat in een vleeskoe wordt gestopt, wordt omgezet in vlees, terwijl dat bij insecten kan oplopen tot meer dan 40 procent. Eén van de redenen daarvoor is dat insecten koudbloedig zijn, ze verbruiken dus in tegenstelling tot zoogdieren geen energie om hun lichaam op temperatuur te houden.
Daarnaast kan ook een groter deel van het dier als vlees worden gebruikt: ongeveer 90% bij een insect tegenover 50% bij een koe of een varken. Bovendien stoten insecten minder broeikasgassen uit die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering.
Daarbij komt nog dat insecten veel goede vetten en een hoog eiwitgehalte bevatten. Ze zijn ook rijk aan vitamines en mineralen. Met andere woorden, het eten van insecten is heel gezond! Durf jij het aan? Je zult heel verrast zijn door de smaak. Die doet een beetje denken aan noten.
Insecten zijn voedzaam, makkelijk te kweken, vereisen weinig middelen en hebben een minimale impact op het milieu. Je kunt ze gekookt, gebakken, geroosterd of gefrituurd eten. Laten we onze volle magen gebruiken als inspiratiebron om onze groene vingers uit te strekken en gezamenlijk te werken aan een wereld waar honger wordt uitgebannen.