Kettingreactie met kleur

Een kettingreactie is een keten van reacties waarbij een stof steeds anders reageert op een stof die wordt toegevoegd. Tijdens deze kettingreactie vinden vijf verschillende reacties plaats en verandert de vloeistof regelmatig van kleur.

Wat heb je nodig?

  • Rodekoolsap (voor het maken van rodekoolsap kook je de groente 10 minuten in een beetje water)
  • Maïzena (zetmeel van maïs)
  • Water
  • Ammonia (VOORZICHTIG! Irriteert ogen en neus)
  • Schoonmaakazijn
  • Zuiveringszout (verkrijgbaar bij de drogist)
  • Betadine (jodium)
  • Vitamine C-bruistablet
  • 6 glazen
  • 1 theelepel
  • 1 eetlepel

Je verdeelt de ingrediënten over de 6 glazen zoals hierboven beschreven in de afbeelding.

Wat gebeurt er?

  1. Als je de eerste beker bij de tweede doet wordt het rodekoolsap groen. Dit komt doordat rodekoolsap een indicator is, die in een basische vloeistof groen kleurt. Basisch is het tegenovergestelde van zuur.
  2. Wanneer je de tweede beker vervolgens bij de derde beker doet wordt de vloeistof rood. Door het toevoegen van de schoonmaakazijn is de vloeistof zuur geworden. In een zure oplossing kleurt het rodekoolsap rood.
  3. In de vierde beker reageert de zure vloeistof met het zuiveringszout en ontstaat er een gas. Daardoor gaat de oplossing bruisen. Het gas dat ontstaat noemen we koolstofdioxide (CO2). Dit gas zit ook in de lucht en in frisdrank.
  4. Als je de vierde beker bij de vijfde beker voegt, wordt de oplossing donker van kleur. Als zetmeel (wat al in de vloeistof zit vanaf beker 1) in aanraking komt met betadine kleurt het zetmeel blauw.
  5. De vitamine C-bruistablet in de zesde beker haalt het zetmeel en de betadine uit elkaar, waardoor de oplossing weer rood wordt.

via www.c3.nl